Oost-Nederland 2021 dag 09     za 19 juni 2021    
Lekkum – Burdaard v.v.

DE DOKKUMMER EE

Toen we in 2020 ook hier waren, was het weer niet geschikt, om langs de Dokkumer Ee richting Dokkum te fietsen. Het weer is vandaag een stuk beter. We gaan dus fietsen.

We nemen op de heenweg de route over de westelijke oever. Rechts zien we de vaart, links zien we het open Friese land, met in de verte de Steenhuistermolen.

links: de Steenhuistermolen in de verte
rechts: de Dokkummer Ee

Even later komen we bij het bruggetje van Bartlehiem. Terwijl we op het bruggetje wat foto’s maken, komt er op de Aldtsjerkster Faert een sloep aan, die voorbij het bruggetje richting Dokkum vaart. De sloep komt ook op de foto. Later in de middag zullen we Jan en Annelies, de opvarenden, nog ontmoeten. Zij blijken een foto te hebben gemaakt van Ted op het bruggetje.

de sloep van Jan en Annelies
op het bruggetje van Bartlehiem
fietsen van Wyns naar Lekkum

We fietsen verder richting Dokkum en besluiten om even te pauzeren in Burdaard. Als wij op het terras van It Posthus aan de cappuccino zitten, legt de sloep van Jan en Annelies aan. Zij varen de Elfstedentocht en hebben een arrangement voor een aantal overnachtingen onderweg, o.a. in It Posthus. Zij worden verwezen naar de passantenhaven van Burdaard, en wij besluiten om even op hen te wachten, zodat we hen de foto bij Bartlehiem kunnen geven. We hebben vervolgens nog ruim een uur met hen staan te kletsen. 

Er is vervolgens niet meer genoeg tijd om door te fietsen naar Dokkum. We fietsen daarom maar aan de oostelijke zijde van de Dokkumer Ee terug naar Lekkum. Vooral het stuk tussen Wiens en Lekkum is heel bijzonder: een vrij smal fietspad gaat dwars door de weilanden en over boerenerven richting Leeuwarden. Onderweg moet je regelmatig uitwijken voor koeien op het fietspad en voor grote hopen koeienstront, ook op het fietspad.