Oost-Nederland 2021 dag 22     vr 2 juli 2021    
Orvelte

KAMP WESTERBORK

camperplaats Orvelterblok

Het weer is flink wat beter geworden. Zie maar het verschil met de foto van 29 juni.

woning van de kampcommandant

We bezoeken vandaag Kamp Westerbork. We fietsen via de knooppunten 78 (we bewaren het museumdorp Orvelte voor de terugtocht), 97, 55, 52 naar knooppunt 58. Onderweg betrekt de lucht behoorlijk. 

Bij knooppunt 58 volgen we de route naar knooppunt 03. Ongeveer halverwege is er een pad naar links dat direct naar Kamp Westerbork leidt. Al snel zijn we bij de (voormalige) woning van de kampcommandant.

radiotelescoop van Westerbork

Op de kruising fietsen we even rechtdoor, naar de schotels van de radiotelescoop.

We rijden terug naar de kruising en slaan daar rechtsaf. We krijgen een beeld van de barakken van het kamp. Iets verder komen we bij de 102.000 stenen, die symbool staan voor elke persoon die vanuit Westerbork is afgevoerd naar een concentratiekamp en niet meer is teruggekomen.

een barak in Westerbork
102.000 stenen
Nationaal Monument Westerbork
Nationaal Monument Westerbork

We fietsen verder naar knooppunt 03, en vandaar rijden we even verder naar Hooghalen, waar we op het terras van Het Wapen Van Schotland de (inmiddels) gebruikelijke cappuccino drinken.

We fietsen terug naar knooppunt 03. Vandaar gaat het via 05, 11, en 19 naar Westerbork. We doen wat boodschappen en halen een visje bij een viskraam. Via de knooppunten 19, 90 en 97 rijden we naar het museumdorp Orvelte (knooppunt 78).

Orvelte
Orvelte
Orvelte