Oost-Nederland 2021 dag 28     do 8 juli 2021    
Nieuw-Bergen

LANGS DE MAAS

De camping ligt min of meer in het hart van Nationaal Park de Maasduinen. Vandaag fietsen we door het zuidelijke deel. We dwalen wat door het gebied, tot we bij fietsknoop 30 komen. Van daar gaan we naar 67, 66 en 71.  Daar steken we de Maas over. Ook hier valt op, dat het water in de Maas erg hoog staat. (Vijf dagen later treedt de rivier buiten haar oevers, zoals ook gebeurde bij de Geul en de Roer.) Ook in de uiterwaarden aan de andere kant van de rivier staat het water hoog.

de Maas staat heel erg hoog
ook hoog water in de uiterwaarden van de Maas

We fietsen over de linkeroever van de Maas weer noordwaarts. Ve vervolgen de route via de fietsknooppunten 12, 13, 07 (Wanssum), 39 en 61. Hierna komen we door Maashees (46), met een cappuccino bij De Watervogel. Via 57 komen we bij 40, de veerstoep van Vierlingsbeek. Hier steken we de Maas over naar Bergen, om daarna via het laaggelegen gebied naar Nieuw-Bergen rijden. Vijf dagen later staat het gebied tussen Bergen en Nieuw-Bergen onder water, en waren er legertrucs nodig om Bergen te bereiken/verlaten.

van Bergen naar Nieuw-Bergen bij laag water
van Bergen naar Nieuw-Bergen bij hoog water

In Nieuw-Bergen gaan we een hapje eten bij Arizona in het centrum van van het dorp. De eigenaren van dit restaurant zaten hiervoor met hun restaurant in het voormalige Tramhalte Ayen.